10 Kasım 2015 Salı

Atatürk





Anıtkabir'e hiç gitmemiştim.Bu Ankara'ya gidişimde annemlerle mutlaka gitmemiz gerek diye karar almıştık.

29 Ekim çok kalabalık olur diye 30 Ekim'de gitmeye karar verdik.İlk gidişimizde Duru daha sakin bir şekilde incelesin, anlasın istiyordum.Gerçekten de nispeten sakindi.

İçeride görevli askerler gerçekten şahane.Halleri, tavırları, resmi kibarlıkları, kendilerine güvenleri insanı çok etkiliyor.

Atatürk'ün kütüphanesi çok iyi düzenlenmiş.Felsefe, edebiyat, din, dil gibi başlıklar altında toplanmış ve kayıt altına alınmış.Bilgisayar ekranından tümünü inceleyebiliyorsunuz.Geç gittiğimiz için bu kısımlara sadece göz atabildim.Uzun uzun incelemek gerektiğini düşünüyorum.

Kapısının önünde 24 saat nöbet tutan askerler var.Bu gerçekten çok etkileyici.O askerlerin nbet teslim törenine denk geldik.Ağlamamak için kendimi zor tuttum.Anıtkabir kapanıp ziyaretçiler dışarı çıkarıldığında dahi nöbetçiler Atamızı beklemeye devam ediyordu.

 
Mozolenin başında gözyaşlarımı tutamadım.Ama açık ağlamaktan çok utandığım için kimselere çaktırmadan dışarı çıkmayı başardım.Ruhuna bir Fatiha okudum. Allah mekanının cennet kılsın dedim.İnsanın söylemek istediği milyonlarca şey olan bir kişinin artık hayatta olmaması çok kötü.
 



İsmet İnönü de silah arkadaşıyla karşı karşıya yatıyor.Dedemin bizzat tanıyıp arkadaş olduğu ve çok sevdiği İsmet İnönü'ye de bir Fatiha okuduk elbette.

 
 
İçerde Çanakkale savaşlarının belgesel  izleyebileceğimiz küçük bir sinema salonu bulduk.Orada Atatürk'ün beni her zaman etkileyen şu sözlerini tekrar duymak tüylerimi diken diken etti.
 
"Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler mehmetçikler ile yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, göz yaşlarınızı dindiriniz. evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır."
 
Ülkemizde ne işleri vardı demiyor, öldüler iyi oldu demiyor, bu iş böyle ne yapalım demiyor.O kadar insancıl ki.O kadar lider ki.O kadar haklı ki.O kadar iyi ki.
 
"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getiren milletler; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
 

 

4 yorum:

deniz dedi ki...

2. vecize en sevdiğim sözleri..İlkini çok duygulandım okurken. İnsani unsur nasıl nasıl!

Öykücü dedi ki...

Denizcim,

Instagramda bu sözü yayınladığını görünce çok duygulandım. Benim de en sevdiğim sözlerinden.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Ben de ilk defa geçen hafta gidebildim. O kadar kızdım ki kendime ertelediğim için ama çok iyi geldi.Sanki orası Atamızın evi de gelenlere yaşananları tekrar tekrar anlatıyordu...Düzenine,bakımlılığına ben de hayran kaldım. Sevgiler (araftaki )

Öykücü dedi ki...

Gizem,

Türkiye'De bozulmamış tek tük bir kaç şey kaldı.Biri de Anıtkabir.

Sevgiler.

Hakkımda

Bir anne, bir baba ve bir de çocuk.Aşk dolu, neşeli ve eğlenceli bir hayat umuduyla..