24 Aralık 2014 Çarşamba

Anneannemin sütlacı


Biz gizli tarifleri olan bir aile değiliz.Özel tariflerimiz var elbette ama bu tarifleri soran herkese anlatırız.Tarif sorduğunda vermeyen, eksik veren, püf noktasını anlatmayan insanları da hiç sevmem.

Annemin bir arkadaşı vardı , çok becerikli bir hanımdı.Ne yapsa parmaklarınızı yersiniz o derece.Ama bir kusuru vardı, asla düzgün tarif vermezdi.

Bir gün anneme yaptığı bir tatlının tarifini vermiş.Annem yapmış yapmış bir türlü aynısı olmuyor.Bin kere sormuş bin kere denemiş yok olmuyor.Benim fırınımda sorun var herhalde demiş.Bir gün yine bu tarif konusu açılmış annem yapamadığını anlatmış falan.Tam evden ayrılırken arkadaşı annemin kulağına eğilip "tarifte bir bardak süt kullanacaksın" demiş.Annem eve gelip daha önce yazıp verdiği tarife bir bakmış ki bir litre süt yazıyor:) Bir bardakla yapınca tarif tam olmuş.Çöp olan bir sürü malzeme ve emek yüzünden annem hala bu olayı sinir içinde anlatır.

Bu girizgahtan da anlayabileceğiniz gibi ben size doğru bir tarif vereceğim.Tam anlamıyla yaparsanız harika bir sütlaç olur ve her yediğinizde aklınıza ben gelirim.

Malzemeler:

1 litre süt
1 çay bardağı pirinç
3/4 su bardağı şeker

Kocaman çay bardakları ile değil orta boy bir çay bardağı ile ölçtüğümüz pirinci üzerini iki parmak geçecek kadar su ile haşlıyoruz.Pirinçler yumuşayınca yaklaşık bir parmak kadar su kalmış oluyor.Suyu süzmeden pirincin üzerine 1 lt sütü ekliyoruz ve orta ateşte 45 dk ile 1 saat arası pişiriyoruz.Sütün rengi sarı bir ton alıyor.Aslında ölçümüz 1 lt süte bir su bardağı şeker ama süt azalmış olduğu için 3/4 su bardağı şeker ekliyoruz.{Ben tam bir su bardağı ile de yaptım o da güzel oldu.}Bir on dakika da şekerle kaynatıyoruz.Ve sütlacımız hazır!

Sıcakken kaplara koyuyoruz iyice soğuyunca dolaba kaldırıyoruz.Ben Murat kokuya çok hassas olduğu için kapaklı kaplarda saklıyorum sütlacımı.

Sütün çok kaynaması sayesinde sütün şekeri de ortaya çıkıyor ve sütlaçta süt reçeli benzeri bir tat oluyor.Bakıcı teyzemiz sütlacı ilk yediği gün eve girdiğim anda ben daha kapıyı kapatamadan "o sütlacın içine ne koydun" diye sordu:)

Afiyet olsun!

5 yorum:

Sorriso dedi ki...

hemen bu haftasonu denenecek :)

melda dedi ki...

öykücü! uzun zamandır blog okumuyordum, burayı yeni buldum. seni görmek çok güzel, takipteyim :)

firdevs dedi ki...

Tarifin yeturun tarifine cok benziyor. Eskiden sutlacla aram yoktu. Yeturun blogunda gorunce aniden canim cekti ve o zamandan beri 1 lt sutten yapar 3 gun yerim. Evde benden baska kimse yemiyor ve buna pek uzulmuyorum acikcasi :)))))

Gecen arkadasima bizim ailecek cok sevdigimiz uzumlu kek tarifimi verdim. Tarifi oyle bir detayli yazmisim ki , arkadasimin yorumu " Tarifi gerizekali birine yazar gibi yazmissin !" :))) tarifi deneyecek kisi emek ve malzeme harcayacak. Verdigim tarif tutmaz rezil olurum diye cok korkarim. :)))) Annenin o olayi yillar sonra hala sinirle anlatmasini anliyorum :))

Öykücü dedi ki...

Sorriso:)

Harika! Sonucu bana da yaz lütfen.

Melda:)

Seni görmek de çok güzel.Harika:)

Firdevs:)

Yetur kim hemen gidip bakacağım:) Ben bazen tariflerde öyle saçma şeylerde ikilemde kalıyorum ki o yüzden hiç bilmeyen birine mesela bir erkeğe yazar gibi yazmak en güzeli.

Senin için de humus tarifi yazacağım, aklımda.Humus ve pilav bu ara yapmıyorum protein diyeti malum o yüzden tarifi biraz bekleyecek;)

Sevgiler.

firdevs dedi ki...

Yeturla lezzet kareleri :)))) nasil bilmezsin ! Blog sahibesi aniden blogunu kapatti ve takipcileri yas ilan etti. Zamninda tarifleri not alanlar sosyal aglarda birbirleriyle efsane tarifleri paylasti :))))) tuzlu kurabiye seviyorsan catal tarifini denemelisin :))))))

Hakkımda

Bir anne, bir baba ve bir de çocuk.Aşk dolu, neşeli ve eğlenceli bir hayat umuduyla..