13 Ocak 2015 Salı
Acem pilavı
Acem pilavı ailemizin en kıymetli tariflerindendir.Yıllarca İran'da yaşayan bir tanıdığımızdan öğrenilen bu pilava 11 dk pilavı da deriz.
Özelliği düdüklü tencerede pişmesi.Tarife bire bir uyarsanız muhteşem bir lezzet elde edeceğinizi garanti ediyorum.
Malzemeler:
İri bir soğan
Orta boy 2 havuç
2-3 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı pirinç
250-300 gr kadar et
Tuz, karabiber
Öncelikle etleri haşlıyoruz.Etin suyunu da pirinç ölçüsü kadar ayırıyoruz.1 bardak pirinç yapacaksanız 1 bardak et suyu yani.
Soğanı ve havucu doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz.Biraz da domates salçası ekliyoruz.Benim pilavlarım anneminkinden daha koyu renkli oluyor.Salçayı daha fazla koyuyorum çünkü.
Salçanın kokusu çıkana kadar kavurduğumuz malzemelerimizin üzerine önceden haşladığımız eti de karıştırıyoruz bir iki dakika kavurduktan sonra 1 ölçü et suyumuzu ekliyoruz.Su kaynamaya başlayınca önceden yıkayıp ,sıcak suda beklettiğimiz pirincimizi süzüp kaynayan suya ekliyoruz.
Karabiber (karabiber çok yakışıyor!) ve tuz ekliyoruz.
Düdüklünüzün buhar çıkışı açık olacak.Buhar çıkışı ayarlı düdüklüyü kapatıyoruz ve düdük öttükten/kırmızı düğme kalktıktan sonra altını kısıyoruz ve tam 11 dk pişmesini bekliyoruz.11 dk sonunda ocaktan alıp ıslak bir bezin üzerine koyduğumuz düdüklümüzdeki pilavınız tane tane ve çok lezzetli.
İçinde hem sebze, hem et hem de pilav var.Misafir sofralarının baştacı :P, çocuklarınızın bayılacağı bir yemek.Bizim evde pirinç pilavı çok uzun süredir sadece bu haliyle pişiyor.
Yapıp, beğenip bana yorum yazarsanız çok mutlu olurum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hakkımda
- Öykücü
- Bir anne, bir baba ve bir de çocuk.Aşk dolu, neşeli ve eğlenceli bir hayat umuduyla..
12 yorum:
Ellerinize sağlık çok leziz görünüyor. Ankarada İranlıların yeri var orada yemiştim ben en son :)
Dudukluden cok tirsiyorum ama deneyecegim..
acem pilavını üniversitede okurken Türkmenistanlı bir arkadaşımız yapmıştı.tabi kalabalıkla yenince ayrı bi lezzetli gelmişti.Sizin de ellerinize sağlık..
Yemek Tarifleri,
Ay siz de beğendiyseniz ne mutlu bana:) Teşekkür ederim.
MM,
Düdüklü tencerede dikkatli olmak gerekiyor ama eski düdüklüler gibi değil.Yeni teknolojide kapak açılmıyor zaten.
Esra,
Pek çok farklı Acem pilavı tarifi var.Bu hali çok lezzetli ama.Teşekkür ederim:)
Sevgiler.
bu tip pilavlara ba-yı-lı-yo-rum! :)
benim yaptığım versiyonu da denemeni tavsiye ederim, hızlıca yazayım. soğanları minicik doğra kavur, kibrit çöpü şeklinde doğradığın havuçları da ekleyip kavur. ayrı bir yerde bütün tavuğu hasla ve iri iri didikle. havuçlara pirinci ilave et ve ayrıca baharat olarak, kimyon, köri, tarçın, karabiber ekle. safran varsa o da olur. biraz daha kavurup tavuk suyundan bir bardak pirinç için 2 bardak su olacak şekilde koy. tavuk organikse tamamını tavuk suyu koymuyorum ağır olmasın diye. pilav demlendikten sonra bir kaba alıp üzerine tavukları ekle. üzerine de bimde pakette satılan antep fıstıklı kajulu çerez karşımını kavurup ekle. sonra da afiyet olsun :) ben de senin pilavı deneyeceğim. zaten düdüklü tenceremi bir pilav yaparken kullanmamıştım, kullanayım bu vesileyle :)
En eennn kisa zamanda deneyecegim :)))) bi de yirumculardan meldanin tarifinide mutlaka deneyecegim :)
oleeeeey bilmiyoom yapıciim :)
11 dakika dedin beni en zayif yerimden vurdun:) Pratik olsun benim olsun:)) Bu aksam deniyorum, yarin yazarim sonucu.
optum cok
Firdevs:)
Meldanın tarifi benim de gönlümü çaldı.Ben de ilk fırsatta deneyeceğim ,inşallah.
Deep:)
Hadi bakalım:)
Bezen:)
Et haşlama, suyunu ayırma fasılları biraz oyalayıcı olabiliyor ama malzemeleri hazırlayıp misafir gelmeden bir yarım saat önce pişirmeye başlanabilir.Etin suyunu bir kaç parça olarak dondurucuya atıyorum bulgur pilavına bazı çorbalara falan da ekliyorum.
Çok öptüm.
Eti bir gun onceden haslamistim ama bu sekilde bile usenir vazgecerim diye ozellikle yazdim sana ki sozumun arkasinda durmak zorunda kalayim:)) Yaptim. Altini yeterince kismadim galiba biraz dibi tuttu ama cok lezzetlli oldu gercekten. Adil bayildi, yine yapalim hatta sik yapalim listesine ekletti:)) Baska boyle pratik tariflerin varsa beklerim:) Ha, bir de bir boregin vardi senin hani buzlukta sik bulundurdugun. Neydi o?
Avci boregi miydi o :p
Bezen,
Avcı böreği portakal ağacı tarifiyle.Ama yağda kızartmıyorum fırına veriyorum ben.O böreğin sadece iç tarifini kullanıyorum.
Sevgiler.
Yorum Gönder