18 Eylül 2015 Cuma

Beslenme üzerine {upuzun} bir yazı

 
 
Bu diyete ilk başladığımda babam yediklerime bakmış ve "bu kadar yiyerek zayıflayacaksın ha" diye dalga geçmişti benimle.Başladığım noktadan 11 kilo daha zayıfım!  Ki araya bir hamilelik dönemi de girdiğini düşünürsek ciddi anlamda kilo verdim.
 
Hamilelikten önce 9-10 kilo vermiştim.55-56 kilo ile hamile kaldım.Hamileliğimin ilk üç ayında kusa kusa 6 kilo verdim sonra da 12 kilo aldım ama toplamda 6 kilo almış oldum.Tabi bu veriler hep o lanet olası bozuk tartıyla yapılan ölçümler.Ben evde tartılıyorum diye doktorum her seferinde tartmadı beni:)
 
Hamilelik kilolarımı da  fazlasıyla verdim.Nereden baksan yıllar içinde 20 kilo vermişim.Tüm bu süreçte en ufak bir deformasyon da olmadı.
 
Hamileyken bu şekilde beslenmedim ünite saymadım zaten çok bulantım oluyordu ve doğumdan bir gece öncesine kadar kusuyordum.Emzirme dönemi de karbonhidrat saymadım.Yaklaşık 2 sene de (26 ay) emzirdim.
 
Ki son yıllarda özellikle haftasonları gerçekten abartıyorum.Ama sonuçta bu karbonhidrat meselesi o kadar kafama yazılmış ki bal yediysem reçel yemiyorum, sıkma yediysem ekmek yemiyorum. Ya da kahvaltıda ortalığı dağıttıysam akşam balık salata yiyorum.
 
Geçen yazıda bahsettiğim mucize liste işte  BURADA var.BU listede yine karbonhidrat değerleri üzerinden.Besinlerin kalori değerleri ile karbonhidrat değerleri birbirinden ne kadar farklı görüyorsunuz.
 
Kutulu ürünlerde de bir besin değerleri listesi oluyor.Her ürünün kalorisi, protein içeriği ve karbonhidrat içeriği bellidir.Bu durumda bakmanız gereken yer yine karbonhidrat değeri. Karbonhidrat değeri= ünite
 
Kilo vermek için yediğiniz ürünlerin toplam karbonhidrat değeri 40 üniteyi/puanı  geçmeyecek.
 
Size örnek bir menü ile durumu açıklayayım:
 
Sabah kahvaltıda istediğiniz kadar beyaz peynir ve yumurta yiyebilirsiniz.Salam, sosis, sucuk da yine oldukça düşük karbonhidrat değeri olan ürünler.Ama bal, reçel ve ekmek yok.Yine domates, maydonoz ve salatalık da sınırlı ölçüde yiyebilirsiniz.
 
Ben haftaiçi ünite değerimi olabildiğince düşük tutuyorum.Neredeyse eve gidene kadar 0 ünite besleniyorum.
 
Sabah kahvaltıda sadece peynir yiyorum mesela.Ya da sadece yumurta.Ama peynir , yumurta ve bir domates(6 ünite) bir de salatalık(4 ünite) yeseydim toplam 10 ünite almış olurdum.Ya da salatalık yerine 20 tane yeşil zeytin(4 ünite) yerdim.
 
Öğlen yemekte etli bir yemek seçiyorum.Et sote olabilir mesela ya da biftek,sade döner ya da tavuk ama dışı galeta ununa bulanmamış sade olacak.Sonuçta öğleni de ünitesiz geçiriyorum.Ama tabi tavuğun, dönerin bir sınırı yok.Yani patlayana kadar diye tabir ettiğimiz şekilde yiyebilirsiniz.Ama proteinler o kadar  uzun süreli  tutuyor ki insanı bir porsiyonu geçmemenizi öneririm.
 
Akşam olduğundaysa mesela etli yeşil fasulye yiyorum.Fasulyenin bir porsiyonu 7 ünite.Bir porsiyon yaklaşık 4 kaşık oluyor.Ama bu diyetin güzelliği şu ki et bu değere dahil değil.Yani 4 kaşık yeşil fasulye bol etliyse kocaman bir tabak yeşil fasulyeniz oluyor.Ya da 8 kaşık yiyin 14 ünite olsun.10 da sabah almıştınız işte size 24 ünite.
 
Akşam bir de mandalina yiyin mesela 9 ünite 33 ünite ile günü kapatabilirsiniz.Yatana kadar bol peynir, salam, sosis yiyebileceğinizi de unutmayın:)
 
Bu diyette kuru bakliyatlar, ekmek, şekerli gıdalar neredeyse yok.Elbette ünitesini ayarlayabiliyorsanız yiyin.Sabah ve öğleni 0 tutup akşam biraz kuru fasulye yiyebilirsiniz gibi.
 
Gelelim püf noktalarına.Uzun yıllardır bu listeyi baz alan bir kişi olarak kuru soğan ve marula dikkatinizi çekmek isterim.1 kuru soğan 10 ünite yani salata yaparken 1 tanesi 1 ünite olan yeşil soğanı tercih etmelisiniz.Marulun tümü 8 ünite.Yani bol marullu bir salata oldukça düşük üniteli oluyor.Ve çok da tok tutar üstelik bağırsakları çalıştırır.Kuru soğan out marul in :)
 
Köfte yaparken içine koyduğunuz soğanı da hesaba katın ve ekmek mümkünse koymayın.Koyacaksanız da hesaplamayı unutmayın.
 
En önemlisi küp şeker.Tek bir küp şeker 12 ünite.Yani çayınızı kesinlikle şekersiz içmeniz gerekiyor.
 
Zaten düşünürseniz 1 kesme şeker bir dilim köy ekmeğine denk.İkisi de 12 ünite peki siz bu durumda hangisini tercih edersiniz? Aynı şekilde 1 kesme şeker yerine 1 şeftali yenebilir mesela.
 
Bu beslenme şekli insanı kesinlikle sağlıklı karbonhidratlara yöneltiyor.Zaten sınırlı olan hakkınızı yeşil fasulyeden, meyveden yana kullanıyorsunuz.Ve rafine şeker yemediğiniz için bir elma bile o kadar tatlı geliyor ki zamanla tümünü bitiremeyebiliyorsunuz.
 
Peynir, yumurta, et, tavuk , salam, sosis gibi besinler sınırsız tüketilebildiği için de asla aç kalmıyorsunuz.Yemekteki sebzeyi az yemiş olduğunuz için aç hissetseniz bile üstüne bir koca dilim peynir yiyebilirsiniz.
 
Ya da diyelim o günkü yemek size çok da uymuyor ama çocuğunuz için o yemeğin de pişmesi gerekiyor (mesela havuçlu, patatesli bezelye yemeği) o durumda bol marullu bir salata yapıyorum üzerine de sosis, ya da bir parça biftek hatta peynir ekliyorum.
 
Diyette yağ sınırı yok.Yağ da 0 ünite! Yağ almaya devam edebilirsiniz bu yüzden tatsız tuzsuz light peynirlere mahkum değilsiniz:) Ama mesela salataya yağ eklerken ben yine de daha az koydum.
 
Bu diyette mayonez ketçaptan daha masum!
 
Sabah: peynir, yumurta
 Öğlen :et ya da tavuk yanına bol marullu salata
 Akşam :bol etli sebze yemeği
 
Yatana kadar peynir ve bir meyve zaten klasik diyetlerden çok da farklı değil:)
 
Yoğurdun da ünite değeri yüksek sayılır.Yoğurdu protein kabul edip 0 ünite değerli olduğu yanılgısına düşmeyin lütfen. Ben et yemeklerinin üzerine tat vermesi için bir iki kaşık yoğurt ekliyorum.Demirle ilgili bir sorunum yok ama siz kansızsanız yoğurdunuzu ayrı yiyebilirsiniz.
 
Mesela hamburgere bayılıyorum. Klasik hamburgerimi ekmek yerine marul yapraklarıyla yiyorum.Şimdi o kadar benimsedim ki bu diyeti kesinlikle ekmekle yiyemiyorum.Onun yerine 10 tane patates kızartması yiyorum mesela o da 20 ünite ,hamburgerin içindeki domates, soğan,sos falan da saysam 25 üniteye çok sevdiğim şeyleri yiyorum.
 
Yediğiniz her şeyi yazmanızı tavsiye ederim.Yazdığınız zaman ne çok şey yediğinizi görecek ve ünite atlamamış olacaksınız.İlk bir ayda dört kilo vereceğinizi neredeyse garanti ediyorum.Ben diyete başladığım ilk iki haftada vermiştim dört kiloyu:)
 
Acil durum bittikten sonra da haftasonları abartmadan yiyerek zamana yayarak kilo verebilirsiniz.Kilo verme işi bittikten sonra da günde 60 ünite karbonhidrat alarak kilonuzu koruyabilirsiniz.Zaten zamanla rafine şekerden o kadar uzaklaşıyorsunuz ki çayınıza şeker atmak aklınıza bile gelmiyor.Besinlerin doğal tatlarını almaya başlıyorsunuz, yediğiniz bir güveç yemeği içindeki patatesiyle, patlıcanıyla size şölen yaşatıyor:)
 
Ben haftada iki gün spor yapıyorum.Haftaiçi neredeyse 30 üniteyi geçmiyorum ve buna rağmen o son beş kiloyu bir türlü atamıyordum.Haftasonları diyeti tamamen bozmama bağlıyordum bu durumu ama meğer tartım bozukmuş!
 
Ankara'ya gidiyorum annemde bir hafta kalıyorum ama aklıma yazılı düzenin dışına çok az çıkıyorum bir geliyorum 2 kilo almışım.Tartılıyorum 58, anneme gidiyorum  tartılıyorum 56 eve geri geliyorum 59! Bir moral bozukluğu, haydi yine sıkı tut sonuçta verdiğim sadece bir kaç gram oluyordu.Tüm bu moral bozukluğuna rağmen beslenme şeklimi değiştirmek, diğer diyetleri denemek aklımdan geçmedi.
 
Yağ sınırı olan bir diyette mesela nasıl dışarda yemek yiyeceksin? Hangi lokanta tek kaşık yağla yemek yapıyor? Ben sadece akşamları evde yiyebiliyorum, evden yemek getirmek de çok uzun süreli bir çözüm değil.Bu sebeple kilo veremediğimi sandığım dönemlerde bile bu beslenme şeklimi değiştirmedim.
 
İşimi kolaylaştırmak için pirzolaları, tavuk butları, ekmeksiz hazırlanmış köfteleri pişmiş olarak dondurucuda tuttum.Gözüm döndüğünde hemen indirip sadece ısıtarak yemeye hazır olmaları sayesinde elim pilava,  ekmeğe, poğaçaya gitmedi.
 
Sosis , salam gibi ürünleri katkı maddelerinden dolayı çok tercih etmedim ama yine de kimi zaman hayat kurtardıklarını kabul etmek lazım:) Çayın yanında kocam bisküvit açıyordu ben pastırma yiyordum:)
 
Tartım değiştikten sonra diyetin etkilerini daha net görüyorum.Dün mesela tartıldığımda 53 kiloydum:) Bu kadar hızla, aç kalmadan ve yağdan kilo vermek de motivasyonu arttırıyor.
 
Tüm bu yazdıklarım bana uyan, bende işe yarayan bilgiler.Sizin özel bir durumunuz varsa, protein alımını abartacak ya da karbonhidratları ölümüne kesecek olursanız bir takım sorunlar yaşayabilirsiniz.Doktorunuzla görüşün, danışın, sorun soruşturun.Bir insan olduğunuzu, ölebileceğinizi de lütfen göz ardı etmeyin.
 
Sorularınız varsa yorum bölümüne beklerim;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12 yorum:

EQ dedi ki...

Ben de neredeyse buna benzer besleniyorum su an. Öyle sayilarla rakamlarla da beslendigim oldu ama bana göre olmadigini farkettim,yoruyor beni. Artikel bundan sonra da sadece senin de yukarda bahsettigin gibi karbonhidrati minimuma indirmek, rafine sekerler tüketmemek ve haftada bir gün mutlaka serbest bir günüm olacak. Yani o gün istedigimi yiyip icecegim. Bunu ben 2 seine evvel de yapmistim. Kolaylikla , hic aclik cekmeden 12 kilo vermistim, yine öyle yapmaya karar verdim. Tabii önce su 3 haftalik sifir sekersiz sürem dolunca...hipnoza da devam bu arada:)

Cok aydinlatici yazi olmus, tesekkürler. Basarini da kutlarim, süpersin. Her Kadin bunu basarmanin nekadar zor oldugunu bilir, o yüzden hayran kalirim hep istedigi kiloya ulasabilen herkese.

firdevs dedi ki...

Aman Allahim !!!! Su an cok mutluyum :))))) boyuma gore ( 1.58 :p ) 52 ideal kilom. Ama 58 de cakildim. Cunku kilo vermek icin hic bir girisimde bulunmadim. Emzirdigim icin aniden acikiyorum. Kizartma turu yemiyorum. Ya da cok tatli vs. Benim zayif noktam icecekler ve pilav . Ayh bi de esimin cok istahli olmasi :D Gecen kis ayagini sakatladi 2 ay raporluydu. Gece 12 de biftekli sandivicler sayesinde 61 kilo olmustum.:)))) Ramazanda 3 kilo verdim. Emzirirken bu listeyle hayatima devam edebilirim gibi geldi :)) Yaniliyor muyum ?

EQ dedi ki...

"Artikel" mi? Ay deliricem! Bu tabletin klavyesi kafasina göre kelimeler üretiyor yazarken (anlatmasi uzun sürecek simdi) ben de yazarken hemen farkedemiyorum, sonradan farkediyorum. Ne sacmaliyor bu kadin diyecek okuyanlar, nolur kusura bakma...heyallahhimya....

firdevs dedi ki...

Icecek , ekmek , bal ve receli birakiyorum. Kuru bakliyati da tuketmezsem tamamdir yahu :)))) uff acaip gaza geldim. Su gobegimden kurtulursam yatar kalkar dua ederim sana :)))))) sabah kahvaltida bu uygulamaya geciyorum insallah :) ilk ay 4 kilo verirsem ve o kiloyu korursam o bile yeter :)))

Hadi bana basarilar :)))

Öykücü dedi ki...

Ayşe Abla,

Kolay gelsin şimdiden. Bir diyetten çok yaşam biçimi olabilecek bir liste bu. Tatiller , özel günler dışında ben bu şekilde besleniyorum.

Düzeltme yorumlarınıza da ayrıca bayılıyorum :) Hiç bir yazıda tek yorumunuz yok yorum sonrası yorumlarınız da çok tatlı esas yorumdan bile çok seviyorum onları :)

Firdevs ,

Emzirirken 40 ünite olarak hesaplama ama. Çünkü daha çok enerjiye ihtiyacın var. 50 ile başka bakalım. Ben emzirirken yapmadım ama yapılabilir çünkü kuru bakliyat zaten gaz yapıyor diye yenmiyor gerisi zaten aynı. Ekmek, tatlı zaten süt yapmaz hatta aksine proteinler süt yapar.

Sevgiler

Gozde dedi ki...

Ellerine sağlık öylü. Peki su ne kadar tüketilmeli?

Öykücü dedi ki...

Gözde,

Su sıfır ünite ne kadar istiyorsan tüketebilirsin. Ben 1,5 lt altına düşmüyorum. Bol su içmek zayıflamaya yardım ediyor.

Sevgiler

Gozde dedi ki...

Son bir soru☺️. 1 kalori = 1 ünite sanırım, doğru mu?

Öykücü dedi ki...

Gözde,

Kaloriyi unutun. Bol Yağlı bir etin kalorisi yüksektir ama ünitesi sıfırdır mesela.Ya da mesela kalori diyetlerinde sebzeler çok düşükken üniteleri olduğunu unutmadan besleniyoruz. Paket gıdalarda hesaplarken kalori , enerji bölümüne değil karbonhidrat bölümüne Bakıyoruz.
Bambaşka bir beslenme şekli bu. Kalori diyetleriyle alakası yok. Kalori elmaysa ünite armut gibi düşünün ne eşitlikleri ne toplanmaları mevzu bahis değil.

Sevgiler

Gozde dedi ki...

Yok yok onun için sormadım, ürün paketlerinde ünite yazmıyor ya, karbonhidrat değerine bakarak ünite değerini anlayabilmek için sordum.☺️

deniz dedi ki...

Bayramdan sonra bismillah diyelim arkadaş. Zira bende vakit çok geç olacak

Adsız dedi ki...

Ancak okudum😉 dukan benzeriymişde ben fazla meyveciyim dukandada meyve yuzunden birakmistim surekli evde olunca zor diyet yapmak sikintidan yiyorsum ise donsem yapilirda gerci ise donmedende kilomuvermem lazim agiz dolusu dedikoduyla bekliyorlardir beni yandin takildikca sorucam bugun basliyorum unite saymaya😄😱😨😲annecefigen figenbe

Hakkımda

Bir anne, bir baba ve bir de çocuk.Aşk dolu, neşeli ve eğlenceli bir hayat umuduyla..