17 Eylül 2015 Perşembe

Zayıflama maceram ve beslenme tüyoları ;)

 
Bir süredir okurlarım {sadece üç kişi aslında:P} bu kadar çok yemek yiyip nasıl zayıf kalabildiğimi soruyorlar.Asırlardır zayıflamaya çalışan biri için oldukça mutluluk verici bu sorular.
 
Hayatımın uzun yılları boyunca hep "çok zayıftım".Çirkin bir zayıflık.İlkokul 3. sınıfta 19 kiloydum mesela.Lakabımın da iskeletor olması sizi şaşırtmamıştır.
 
Hiç kilo problemim olmadı çünkü annem bizi hep çok sağlıklı beslerdi ve ben yemek yemeyi hiç sevmezdim.Zorla ağzıma tıkıştırılan üç beş lokmayla ancak yaşamımı idame ettiriyordum.O yıllarda kaç kilo olduğumu bilmiyorum mesela.
 
Lise sonda masa başında saatlerce ders çalışma  dönemlerinde biraz kilo aldım liseden mezun olurken o zamana kadar en şişman  günlerimdi 52 kiloydum.Sadece bir kez tartılmıştım.
 
Sonra üniversiteye başladım, ilk sene kaldığım otelin biraz sapa bir yerde olması, yemek yemeye zaman ayıramamam gibi sebeplerle 40lı kilolara düştüm ama bunu ilk tatilde eve gelene kadar anlamadım.Pantolonlarım öyle bollaşmış ki  üzerimden düşüyor, neredeyse 12 kilo vermişim ve bunun farkında bile değilim.
 
Üniversitede ilk yarıyıl tatilinde eve döndüğümde annem havaalanında bana doğru baktı ve sonra kafasını çevirip arkama bakmaya devam etti.Çünkü beni ,kendi öz kızını, tanımamış! Bana baktığında düşündüğü "kızın montu kızımınkinin aynısı" olmuş:)
 
Bu kadar delice bir kilo vermiş olmama rağmen durumun farkında bile değilim! O kadar fiziksel görüntümü, kilomu önemsemeyen  biriydim ben.Sonra iş hayatına başladım ama o zamanlar kaç kiloydum hala bilmiyorum.Zayıftım ama.. Murat'la tanışana kadar:)
 
Kocam bu dünyada yemek yemek için var.Öyle keyifle, aşkla yer ki siz de onlayken yemek istersiniz.Biz tanıştık adam beni harika yerlere götürüyor, en özel yerlerde en özel yemekleri tadıyoruz.Nöbetlerimde bir kebaplar yaptırıyor adamlar içine üç kişilik çatal kaşık koyuyor düşünün:)
 
Sonra iş yerimiz değişti ve çok sapa bir yere taşındık,burada da evden yiyecek bir şeyler getirmeye başladık.Ama tüm iş arkadaşlarımla beraber topluca yiyoruz mesela ve çok bol , gözümüz açlıktan dönerek yiyoruz.
 
Ben hala kilomun farkında değilim.Bir gün iş yerinde bir ablamız bana dönüp "kilona biraz dikkat etsen iyi olur" dedi.Şaşırdım eve gidip bir tartıldım ki 65 kiloyum:)İlk kez kilomdan rahatsız oldum , 25 yaşındaydım.
 
Diyet yapmaya karar verdim ama ne yapacağım hiç bir fikrim yok.Beslenme üzerine bilgim sıfıra yakın.Ispanak sağlıklıdırdan başka bir şey bilmiyorum.
 
O zaman iş yerinden çok sevdiğim bir arkadaşım bana hayatımı değiştiren bir liste verdi.İnci.rlik Am.erikan Üssünde askerlere verilen bir liste bu.Onların yakın bir arkadaşlarına annesi evlenirken vermiş.
 
Liste besinlerin karbonhidrat değerlerini ünite üzerinden belirliyor.Günde 40 üniteyi geçmezseniz zayıflarsınız.
 
Onu yeme, bunu ye şeklinde bir beslenme programı olmadığı için hemen her yere uyuyor.Üstelik kilo verirken yağdan veriyorsunuz.Dolayısıyla verdiğiniz üç kilo bile farkediyor.
 
Bizler günlük enerjimizi karbonhitratlardan alıyoruz.Karbonhidrat alımını kısıtlarsanız vücut enerji için daha önce depoladığı yağları yakmaya başlıyor. Mantık bu.
 
Şimdi kızıma kitap okumam  gerekiyor.Bu yüzden mucize liste, beslenme şeklim ve zayıflama maceramın devamı bir sonraki yazıda..
 
 
 
 
 

8 yorum:

deniz dedi ki...

bu yazıyı kendime hitap eder saydım ve arkası yarını dört gözle bekliyorum.

yeliz dedi ki...

ben de hep zayıf oldum. şimdilerde kilo vermek istesem de veremiyorum çünkü metabolizma yavaşladı ve zor oluyor. yazdıkların mantıklı listeyi ben de merak ettim:)

Adsız dedi ki...

bende merak ediyorum listeyi... ek olarak ...takipci sayisinin 4 oldugunu söyliyeyim asli

EQ dedi ki...

5 olmasin o ? :)

65 kilo ha.... en son nezaman 65 dim hatirlamiyorum bile. Herhald genc kizken, 38 beden giydigim (aslinda ne mutlu) ama kendimi hep kilolu hissettgim ve sacma sapan diyetlere basladigim zamanlarda sanirim. Zaten diyetlerden sonra asil kilo almaya basladim ben diyebilirim.

Simdi 79 kilonun hayalini kuruyorum, amacim o yani:) Sen ve bircogu icin bu cok gelebilir ama ben 80 kiloyken bile kendimi gayet iyi hissediyorum. Neredeyse 40 beden giyiyorum ve gayet normal görünüyorum. Bu yastan sonra zaten manken gibi olacak degilim, normal olayim yeter.

O yüzden 38 beden giyipte daha 36, 34 olayim cabasinda olanlari oldum olasi anlayamam ama herkes kendini iyi hissetmeli tabii, saygim vardir . Boydan boya da fark var elbette.

Sana gipta ediyorum istedigin kiloya ulasmis olmana (üstelik böyle bir esle):) Darisi benim basima:)

Öykücü dedi ki...

Deniz:)

Biri sensin evet:) umarım işine yarayan bir yazı olur.

Yeliz:)

Metabolizma falan fasa fiso arkadaşımın anneannesi 15 kilo verdi. Kesinlikle çok anlamlı ve bizzat deneyip sonuç aldığım bir beslenme şekli. Umarım işine yarar.

Aslı:)

Yaşasın dört oldu! Yazı yarına hazır umarım işinize yarar.

Sevgiler

EQ dedi ki...

aaa benim yoruma ne olmus? ulasmadi mi yoksa? birsürü sey yazmistim:(

Öykücü dedi ki...

Ayşe Abla,
Yorum daha önce çıkmadı biraz önce açtığımda göründü ama benim cevabımdan bile eski aslında. İlginç.

Benim kemiklerim çok ince ve kaslarım çok zayıf(tı). Her kilo herkeste aynı durmuyor. Bazı kalın kemikli insanlar 38 bedende de çok ince görünürken ben resmen tombiş duruyorum.Bazen de hedefine ulaşınca hayal ettiğin gibi olmuyor ve hayallerini yukarı çekiyorsun vs. En önemlisi sağlık tabi :)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Bende 63-65 Arası gidip geliyorum. Boyum da kısa 38-40 giyiyorum. Kiloma kimse inanmıyor. Fazla söylüyormuşum. Baskül getirip tartıyorlar :) Artık buna sığınmak istemiyorum. Zayıflık sağlık bence. 50li bişeyleri evlenirken gördüm. Yine görmek istiyorum.

Gazel Vakti

Hakkımda

Bir anne, bir baba ve bir de çocuk.Aşk dolu, neşeli ve eğlenceli bir hayat umuduyla..