29 Eylül 2015 Salı

Duru beslenmesi: Okul sonrası


Duru'nun beslenmesinin benim annelik maceramın en önemli kısmını oluşturduğunu biliyorsunuz.Bir çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak hayatı boyunca sağlıklı kalması, diyet zayıflama ya da kilo almaya çalışma gibi dertleri olmaması için önemli.Ne yersek oyuz.

Duru okula başladı.Köklü bir okul, kurucuları öğretmen ve hatta benim de öğretmenlerimdi.Özel okul ama devlet okulu mantığında yönetiliyor.Çocuklar şımartılmıyor, siz çok özelsiniz, biz çok zenginiz gibi bir hava yok okulda.Güvenilir, eve yakın ve akademik anlamda başarılı bir okul da olduğu için tercih ettim.

Ama gel gör ki yemek listesi bir felaket:

28-09-2015 Fırın Tavuk-Cips (450) Nohutlu Pirinç Pilavı (324) Cacık (77) Halka Tatlı (442) Simit, ayran (205)
29-09-2015 Abant Köfte (558) Peynirli Makarna (407) Yoğurt (124) Soslu kek, M.suyu (210)
30-09-2015 Kağıt Kebabı (375) Şeh.Pirinç Pilavı (324) Cacık (77) Poaça, ayran (212)

Halka tatlı, soslu kek, kutu meyve suyu, tavuk benim Duru'ya hiç yedirmediğim şeyler.Bizim evde tüm çorbalar kemik suyuna ,pilavlar bol tereyağlı ve yine et, organik tavuk ya da kemik suyuna yapılır.Tavuklar ve yumurtalar organiktir. Acem pilavı hariç pirinç pilavı pişmez.

Yemek yemeleri için inanın bir yarım saatleri yok.Patır patır indirip geri çıkarıyorlar.Üstelik yemek lezzetinden de emin değilim.Kızım pilavı yedin mi diyorum "kum gibiydi yemedim" diyor :)

İlk başlarda okuldan geldiğinde atıştırmalık bir şeyler yemesini düşünmüştüm.Ev yapımı granola, şekersiz kek, yoğurt, meyve gibi.Ama baktık çocuk eve bayağı bayağı aç geliyor.Ki buna hiç üzülmedim.Kötü şeyler yiyeceğine hiç yemesinin tercih ederim.

Ben de haftada iki gün çorba yazdım listeye.Okuldan gelince (15:30 dan sonra) tarhana çorbası veya mercimek çorbası içiyor bir kase.Bazı gün çorba yerine  cacık, tam buğday unlu ekmek üzeri peynirli yumurta ya da bir tane içli köfte, az  yaprak sarma gibi seçenekler yazdım.Yemeğini yedikten sonra banyo yapıyor ve ben gelene kadar meyve ya da ev yapımı dondurma gibi şeyler yiyor.

Sabahları da bir minik bıldırcın yumurtası haşlıyorum. Kahvaltıda az yese bile en azından  yumurtasını yemiş oluyor. Minicik bir yumurta olduğu için de tek lokmada yutuluyor ve oyalanmadan evden çıkıveriyoruz.




Tüm bu yediklerine rağmen akşam saat 18:00de anne acıktım diyor ve yemeğini koyuyorum.Bunu da okulda doğru düzgün bir şey yememesine bağlıyorum.

Normalde biz 19:00da yemek yiyoruz ama Duru babasını bekleyemeyecek kadar aç oluyor.Yine de akşam bizimle de sofraya oturuyor.Normalde tek çeşit yemek yazıyordum akşama şimdi yemeğin yanına mutlaka pilav da yazıyorum.Akşam bizimle oturduğunda bazen azıcık pilav daha yiyor.

Okulda yemeklerini hergün kontrol ediyorum ve yemesini istemediğim şeyleri söylüyorum.Kutu meyve suyunu içme, tavuk yeme, köftelerinin hepsini bitir gibi.Geneline uyuyor zaten alışık olmadığı besinler olduğu için.Ama bir süre sonra tüm diğer çocuklardan etkilenip yemesinden korkuyorum.

Bir de tüm diğer çocuklara da üzülüyorum.Hepsi bizim geleceğimiz.İlerde yaşlandığımızda bize bakacak doktorlar, torunlarımızın öğretmenleri onlar.Neden en güzel şekilde beslenmesinler ki?

Görüştüğüm bir anaokulunda çocuklara kutu meyve suyu yerine pekmezi sulandırıp veriyorlardı.Çok mu zor bunu yapmak? Ya da mesela hazır kek yerine kendi mutfaklarında şekersiz bir kek pişirip vermek imkansız mı? Organik tavuk sanırım biraz ütopik bir beklenti olur:)

Yeni düzenden şimdilik memnunum.İçim bir nebze daha rahat.Okula konuyla ilgili bir mail atmayı da düşünüyorum.Bakalım.

Sizin çocuklar okulda neler yiyor? Bana önerebileceğiniz harika fikirleriniz var mı?




9 yorum:

melda dedi ki...

Masallah seni takdir ettim. Ben de ysrin beslenmesine dikkat ettigimi dusunurdum ama seni okuyunca kendimi begenmedim. Tavuk yiyecekse organik yiyordu ysr de ama son zmnlarda ona da guvenmemeye basladim ztn butun tavuk ayiklamaktan nefret ederim :) ysrin anaokulunda dgununy kutlamistik ve yemek sorumlusu abla ysre oyle bi pasta koydu ki sok oldum. Cok olmus dedigimde gulerek ysr sever yer dedi.. Bu arada pastayi ben yapmistim ;) ama ne olursa olsun o kadar cikolata yuklemeye hic gerek yoktu. Bi de daha once yazdim mi bilmiyorum ama okulda sacma bi aburcubur partisi olayi vardi her ay tam şenlik(!) ama bu okul reklam yaparken yogurdumuzu kendimiz yapıyoruz diye anlatıyor :)) ilkokula geçince işler daha da fena, kantin var! Mecburen öğretmenin belirlediği günlerde para veriyorum, allaha emanet alıyor bsyler :( beslenmeyle ilgili bir blogda rahatlatıcı bir yazınokumuştum bulursam paylaşayım seninle. Uzun lafın kısası anaokuluna yemek konusunda epey baskı yapmama ragmen değişen bşy olmadı. İlkokulda kantinde satılan pamuk şekeri eleştirdim sağolsun ilgilendiler ama sırf onunla bitmiyor tabi, abuk subuk birsürü abur cubur var. Bi ara ciddi ciddi düşündüm sağlıklı kantin konsepti oluşturup okullarla anlaşmalı bir iş mi kursam diye :)

melda dedi ki...

Yazıyı buldum :) http://www.annenotlari.com/oku/8278/neye-inanirsak-onu-yasariz

EQ dedi ki...

Eminim bu saydigin yemekler icin bircogu "ne güzel yemekler iste, ne var ki?" diyebilir, ama sen beslenme konusunda fazlasiyla hassasiyet gösteren biri oldugun icin (ki en güzelini ve dogrusunu yapiyorsun) elbette begenmeyeceksin, elestireceksin, hakli olarak.

Bu konuda hemen hemen tüm okullar ayni sanirim. Burada, Almanya'da bile okul yemeklerini begenen de var, cokca elestiren de. Herkesi memnun etmek sanirim cok zor birsey ve de imkansiz gibi...maalesef.

Sikayet etsen, gerekce olarak "bütcemiz buna yetiyor naapalim" cevabi alirsin eminim. Öyle özel seyler beklemek (organik falan) gercekten utopik birsey bence de:)
Ama halka tatli ne yaa...pes artik. Bence her yemegin yanina bir parca meyve verseler olmaz mi sanki? (burada öyle yapiyorlar mesela) Hem en sagliklisi hem de TR'mizde meyve bollugu var, cok da külfetli birsey olacagini düsünmüyorum.
Ya da icine meyve dogranmis, biraz balli yogurt örnegin.

Ama dedigim gibi...kistas öncelikle "en sagliklisi ne olur" degil de "en hesaplisi ne olur" olunca maalesef sonuc böyle oluyor...burada da böyle maalesef.
TR'yi bu konuda iyi tanimiyorum ama belki özel okullarda daha farklidir.

Bu konudaki serzenisi cok iyi anliyorum ve kesinlikle yetkililere seslenmeni destekliyorum. Keske bir faydasini görebilsen, keske kaale alinsa...

Sessizce dedi ki...

Maşallah, yemek konusundaki hassasiyetiniz bir harika. Bunda yemek seçmeyerek sizin seçimlerinize iştirak eden Duru'nun da payı var kuşkusuz. Biz de yemek durumları epey karışık, iştahı çok az ve çok yemek seçer. Bu nedenle okulda kahvaltı olmasına rağmen evde kahvaltısını yaptırıp gönderiyorum ki en azından bir öğününden emin olayım. Öğlen yemekleri güzel ve okulda pişiyor, cazip tatlı alternatifi yok listelerinde ama tabi ki bizimki her şeyden yemiyor. İkindi atıştırmalığı denen bir şey var mesela orda ilave kek kurabiye veriliyor(bazen hazır bazen ev yapımı), iş çıkışı almaya gittiğimde ise genelde çok acıkmış oluyor (6) eve girer girmez ilk işim yemeğini hazırlayıp önüne koymak oluyor. Yemek seçmesinin tek avantajı belki de okulda kutlanan doğum günleri sebebiyle gelen pastalardan ya çok az ya hiç yememesi diyebilirim.

Sorriso dedi ki...

ya bayılıyorum senin şu düzenine. ama şu da var ki Duru söz dinliyor. Ben evde tüm abur cuburları saklıyorum mesela yoksa Belinay hepsini bir oturuşta yer :) Belinay'ın en sevdiğim özelliği aslında yemek konusunda seçiciliği. Sulu yemek seviyor Belinay. Bir kere heves ettim hamburger yedirdim kesinlikle yemedi. Ama patates kızartması düşkünlüğü çok fazla. Çocuk sen ne yaparsan onu yapıyor aslında, o yüzden bende hayatımdan abur cuburları çıkarttım. Görmüyor beni yerken.

Okul konusuna gelince gerçekten çok sıkıntılı. Ama neyseki bizim okul o konuda çok başarılı. Tavuk hiç verilmiyor mesela. Ya etli yemek çıkıyor ya da etsiz yemek ama hiç tavuk yok. Yemekler dışardan geliyor ama akşamüstü atıştırması okulda Gül Teyze tarafından yapılıyor. En azından glukoz şurubu yememiş oluyor. Benim tek takıldığım nokta süt. Pastorize kutu süt veriyorlar çocuklara, pastorize sütün bir değeri yok ki. O yüzden bende evden artık süt yolluyorum. Belinay'a günlük süt içiriyorlar.

Beslenme konusu gerçekten zor bir konu. Ama sen benim idolümsün.
Benim diyetisyenin tarif ettiği bir çikolata var. Ben yapmadım ama sen yapıp denesene :) Hurmaları geceden suya bırakıyorsun. Ertesi gün rondodan geçirip içine bolca kakao ekliyorsun. Şekil verip buzluğa atıyorsun al sana çikolata :)

enne dedi ki...

Merhaba,

Tüm annelerin yarasına parmak bastınız:) Ben de 2 çocuklu bir anne olarak yemek konusunda dertliyim. Kızım bu sene 5.sınıfta özel okula başladı, yemekleri kendileri pişiriyorlar ve gerçekten sağlıklı bir menüleri var, bu yönden rahatız. Kızım da severek yiyor. Oğlum ise 2.sınıfta, özel okul ayarında bir devlet okuluna gidiyor (kızım da aynı okulu bitirdi). 4 yıl boyunca kızım da 2 yıldır oğlum da evden beslenme götürüyorlar çünkü maalesef yemekhanedeki yemeği yemiyorlar. Kızıma 1.sınıfta deneyelim demiştik ama aylık 200 TL gibi bir parayı sadece paket ekmek yesin diye verdiğimizi öğrenince:) beslenmeye döndük. Beslenme çantalarına her gün köfte ekmek, kızarmış tavuk, ev yapımı poğaça, kek, kuruyemiş ve meyve koyduk, eve geldiklerinde de bakıcımız yemeklerini hazırlayıp verdi. Bu şekilde devem ediyoruz işte..

Öykücü dedi ki...

Melda:)

Organik parça tavuk da var.Ben tüm tavuk alıp parçalatıyorum.Yoksa ayıklamak cidden felaket olurdu.

Paylaştığın yazıyı okudum.İçimi ferahlatmaya çalışmam gerektiğini düşündüm.Zaten bir yerde elinden gelen herşeyi yaptıktan sonra Allaha emanet ediyorsun.Allah herkesin evladını korusun.Görünür görünmez kazalardan ve katkı maddelerinden:)

Ayşe Abla,

Kendime uygulamaya çalıştığım beslenmeyi kızımın hayatında olağan hale getirmeye çalışıyorum.Yani tatlı istediğinde aklına ilk gelen halka tatlı değil de meyve olsun istiyorum.Yopurt yemeyi sevsin, tencere yemeklerinden hoşlansın istiyorum.Kendi seçmeye aşladığında sağlıklı alternatifleri tercih etsin.

Çok bir şey değil istediğim ama kolay değil tüm besin endüstrisine karşı savaşıyorum.Paketli gıdalar, hazır meyva suları üreticilerine karşı zavallı ben:)

Sessizce,

Duru çok şükür babasına çekmiş.Ben hiç açlık bilmez, hiç yemek yemezdim.Senin kızının aynısıydım.Annem de az yiyor bari faydalı olanı yesin diye uğraşırdı.Uyduruk bir şeyler yiyeceğine hiç yememsi daha iyi bence.Sabah ve akşam yedirdiklerinde yeterli olacaktır.

Sevgiler.

Öykücü dedi ki...

Sorriso,

Sulu yemek seven çocuk candır:) Duru bırakılsa zararlı şeylere meyil edebilecek bir çocuk.Babaannesine karşı uzun bir süre savaş verdim.Babasıyla hala savaşıyorum:)

Açken hemen sağlıklı şeylerle dolduruyorum ki abur cubura yönelmesin.Ben eve hiç almam babası evi dolduruyor.Babasının abur cuburlarına karşı sağlıklı alternatiflerim her an hazır olsun istiyorum.Çikolata olarak bitter çikolata kaplı fındıklı draje veriyorum mesela.Az çikolata çok fındık mantığında:)Çikolata çok kafama yattı, deneyeceğim.Çok çok teşekkür ederim.

Sevgiler.

Öykücü dedi ki...

Enne,

Evden beslenme götürüp yese benim hayallerim gerçek olur:) Keşke! Okulda yedirdikleri ne idüğü belirsiz yiyeceklerden bin kat iyidir.Ben de okula beslenme götürürdüm.Tavuklu sandviç favorimdi.

Sevgiler.

Hakkımda

Bir anne, bir baba ve bir de çocuk.Aşk dolu, neşeli ve eğlenceli bir hayat umuduyla..